אוכל יווני מביא איתו אלפי שנות מסורת קולינרית עשירה המשלבת חומרי גלם טריים מהים התיכון ומהאדמה הפורייה. כל מנה מספרת סיפור של אהבה לטבע ולמסורת, מהפסטה הביתית ועד הדגים הטריים שנתפסו באותו יום. בחרנו עבורכם מבחר המנות הטעימות והמקוריות ביותר שיעניקו לכם חוויה קולינרית אותנטית.
מזיטים ומנות פתיחה
- סקורדליה – ממרח השום היווני הקלאסי: ממרח עשיר שבסיסו שום כתוש, שמן זית, לחם לבן ושקדים. הטקסטורה הקרמית משלימה את טעם השום החזק, והוא מוגש לצד דגים מטוגנים או ירקות צלויים. הסקורדליה מייצגת את ההעדפה היוונית לטעמים נועזים.
- צזיקי – היוגורט והמלפפון במיטבם: ממרח קריר ורענן המורכב מיוגורט יווני סמיך, מלפפונים מגוררים, שום, שמן זית ושמיר. הטקסטורה הקרמית בשילוב המרקם הפריך יוצרים חוויה מרעננת. הצזיקי מוגש עם פיתות חמות וירקות טריים.
- פאבה – המעדן הצהוב מסנטוריני: ממרח עתיק המיוצר מאפונה צהובה שמקורה באי סנטוריני. הממרח מבושל עם שמן זית, בצל וחומץ, ומתאפיין בטעם עדין עם מתיקות טבעית. הפאבה מוגשת מעוטרת בבצל אדום קצוץ ושמן זית משובח.
- טירוקפטרי – ממרח הגבינה החריף: ממרח גבינה בצבע כתום-אדום המורכב מפטה מפוררת, יוגורט, שמן זית ופלפל חריף אדום. התוצאה היא ממרח חריף ועשיר המתאים לליווי פיתות חמות או ירקות טריים. כל אזור ביוון מתגאה בגרסה משלו.
- מליצנה סלטה – סלט חציל עשיר: סלט חציל יווני המתחיל מחצילים שנצלים על להבה פתוחה. החציל הצלוי מתובל בשום, לימון, שמן זית ופטרוזיליה. הצלייה מעניקה טעם מעושן המשתלב עם חמיצות הלימון ועשירות שמן הזית.
- סלט יווני קלאסי – הורייאטיקי: הסלט היווני המסורתי כולל עגבניות בשלות, מלפפונים פריכים, פלפלים ירוקים, בצל אדום, זיתים קלמטה וגוש של גבינת פטה מעל. הכל מתובל בשמן זית כתית ואורגנו יבש.
מנות עיקריות מסורתיות
- סופלקי – שיפודי בשר יווניים: הסופלקי מורכב מקוביות בשר כבש או עוף המושרות במרינדה של שמן זית, לימון, אורגנו ושום, ונצלות על גריל פחמים. הבשר הופך עסיסי וארומטי עם שילוב מושלם של טעמי תבלינים והדרים.
- דולמדס – עלי גפן ממולאים: עלי גפן ממולאים בתערובת של אורז, בצל, שום, עשבי תיבול, צנוברים ולעתים בשר טחון. הדולמדס מבושלים ברוטב עגבניות או לימון ומוגשים חמים או בטמפרטורת החדר.
- עגבניות ממולאות: עגבניות בשלות מרוקנות וממולאות בתערובת של אורז, בצל, שום, צנוברים, צימוקים ועשבי תיבול. העגבניות נאפות בתנור עם תפוחי אדמה ושמן זית עד לריכוך מושלם.
- קפטדס – קציצות יווניות: קציצות בשר המכילות כמות נדיבה של עשבי תיבול טריים – בעיקר נענע ופטרוזיליה – שמעניקים צבע ירקרק וטעם רענן. הקציצות מטוגנות בשמן זית עד לקבלת צבע זהוב קריספי.
- ספנקוריזו – תבשיל אורז ותרד: תבשיל צמחוני המשלב תרד טרי ואורז בתיבול שמן זית, בצל, לימון ותבלינים. התבשיל מוגש עם גבינת פטה מפוררת וטפטוף שמן זית טרי, ומייצג את הבסיס הצמחוני של התזונה היוונית.
- סגאנקי – גבינה מטוגנת: גוש גבינה המטוגן בשמן חם עד שהוא זהוב ופריך מבחוץ ונמס מבפנים. הסגאנקי מוגש חם במחבת עם מיץ לימון טרי ואורגנו.
קינוחים יווניים
לוקומדס – כדורי הבצק המתוקים: כדורי בצק קטנים העשויים מבצק שמרים נוזלי, מטוגנים בשמן חם עד שהם זהובים ונפוחים. הלוקומדס נטבלים בסירופ דבש חם ומעוטרים בקינמון ואגוזים קצוצים. התוצאה היא קינוח עם ניגוד מרקמים מושלם – פריך מבחוץ ורך מבפנים, ספוג בסירופ דבש ארומטי.
רבאני – עוגת הסולת המסורתית: רבאני היא עוגת סולת מתוקה ועסיסית המוכנת מסולת גסה, ביצים, יוגורט, סוכר, קליפת לימון וקוקוס. העוגה נאפית עד שהיא זהובה ומושקית בסירופ סוכר מבושם בהל, קינמון ולימון. הסולת סופגת את הסירופ ויוצרת מרקם גרגירי וקטיפתי עם איזון מושלם בין מתיקות וארומה.
מהמטבח שלכם ליוון
חלק מהמנות הללו קל יחסית להכנה ביתית – הצזיקי, הפאבה והסלט היווני דורשים בעיקר חומרי גלם טריים ובישול מינימלי. הספנקוריזו והעגבניות הממולאות גם הם נגישים למבשל הביתי. אם אתם מתלבטים אם לטוס לחוויה קולינרית ומתכננים מה יש לעשות באתונה, חשוב לדעת שתוכלו למצוא מנות כמו סופלקי, דולמדס ולוקומדס בטברנות מקומיות שם הם מוכנים בשיטות מסורתיות. למי שמעוניין גם לבשל בעצמו, השווקים המקומיים באתונה מציעים חומרי גלם טריים ואיכותיים.